top of page
  • Staš Romih

Zakaj so negorljive zavese za domove za ostarele tako pomembne?

Negorljive zavese oziroma FR zavese so potrebne v več okoljih javnih ustanov. Eno od vidnih okolij, kjer resnično postanejo kritično vitalni, so domovi za ostarele.


Zaščitite prebivalce

Antibakterijske zavese za domove za ostarele
Higienske zavese Oniks

Za začetek, sam koncept doma za starejše je oskrba njegovih stanovalcev. To pomeni, da mora vsak posameznik, ki igra kakršno koli vlogo pri delu z domom za ostarele ali zanj, skrbno usklajevati odločitve, ki jih sprejema, in pretehtati, kako lahko vsaka vpliva na stanovalce. Konec koncev je treba vedno zagotoviti, da so te odločitve sprejete na način, ki zagotavlja zdravje in varnost vseh stanovalcev domov za oskrbo.


Negorljive zavese


Predpisi in varnost

Enako velja, ko gre za iskanje negorljivih zaves za domove za starejše. Varnostni predpisi, ki veljajo za javne ustanove in ustanove za socialno varstvo, obstajajo z razlogom in jih je treba upoštevati. Pričakuje se, da morajo ustanove sprejeti ustrezne previdnostne ukrepe proti nevarnosti požara.


Ognjevarne zavese za domove za ostarele so odlična izbira za zmanjšanje morebitne škode, ki bi lahko nastala, če bi v domu za ostarele prišlo do požara. V zvezi s komercialnim tekstilom in zakonodajo ognjeodporno pomeni nekaj drugega kot ognjevarno – kot smo že razpravljali v našem članku o razumevanju ognjeodpornih in ognjevarnih tkanin. V bistvu so negorljive in ognjevarne tkanine zasnovane in izdelane tako, da so bolj odporne na možnost izbruha požara. Zato so izdelani iz negorljive preje in tekstila.


Nato so tudi prevlečene ali potopljeni v kemično raztopino, ki preprečuje širjenje ognja – v bistvu gre za samougasno kemično obdelavo. Ko gre za zavese za domove za ostarele, so tiste, ki so namočene v te tretmaje (namesto prevlečene), boljša možnost. To je zato, ker postopek nanašanja premaza pri izdelavi ognjevarne tkanine zgosti tkanino do te mere, da se zmanjša kakovost zastora končnega rezultata zaves.


Zgodovina negorljivih tkanin


Prvi materiali, ki zavirajo ogenj, so bili po naravi prazgodovinski in segajo daleč nazaj v čas, ko so Kitajci prvič odkrili, da je kombinacija kisa in galuna, položena na les, preden je bil pokrit z glino, učinkovit način za zaustavitev širjenja morebitnega požara. Vendar to ne bi bilo tako učinkovito, ko bi šlo za ognjevarne tekstile. Težava pri ognjevarnih tkaninah je v tem, da še vedno želimo ohraniti lastnosti same tkanine, na primer drapabilnost, težo ali prosojnost, in da je za ohranitev otipljivosti tkanin, medtem ko jih naredimo ognjevarne, vzelo kar nekaj časa. Naprej smo prehodili dolgo pot pri razvoju veliko učinkovitejših rešitev za negorljive tkanine. Glavna zanimiva rešitev je nastala, ko je vojska v poznih 1900-ih začela zahtevati ognjevarne tekstile. Za komercialne namene smo z novimi znanstvenimi odkritji našli različne načine za zaščito tistih, kot so stanovalci v domovih za ostarele. Eno od pomembnih odkritij je, da je mogoče spremeniti kemično strukturo molekul, na primer v bombažu, na tak način, da se občutno zmanjša nagnjenost k vžigu. To v kombinaciji s tehniko potapanja, ki površino tkanine prekrije z ognjevarnim premazom, pomeni, da imamo zdaj odlično izbiro, ko gre za iskanje negorljivih zaves za domove za starejše!


Negorljive zavese za vaš dom za ostarele

Veliko naših tkanin za zavese je na voljo v zapletenih potiskih, ki bi lahko navdušili nekatere stanovalce v vašem domu za ostarele. Samo zato, ker iščete varnost pri iskanju možnosti protipožarnih domačih zaves, ne pomeni, da je treba ogrožati slog. V največji možni meri se prilagajamo potrebam naših strank in nudimo storitev digitalnega tiska na tkanine po naročilu, ki vam omogoča izbiro med neskončnim številom možnosti, uresničimo lahko kateri koli dizajn, ki ga imate v mislih, da dobite popolnoma personalizirane zavese.


Antibakterijska zaščita

Poseben premaz tekstila ponuja močno protivirusno zaščito pred pogostimi virusi in koronavirusi*, s preizkušeno sposobnostjo zmanjšanja aktivnosti virusov za 99% v 2 urah. Učinkovitost HIGIENSKEGA PREMAZA je temeljito preizkušena in skladna s standardi ISO 18184, kar zagotavlja njegovo zanesljivost pri varovanju vašega zdravja.


  • Proti bakterijsko: Premaz se bori proti rasti mikroorganizmov s tem podaljšuje življenjsko dobo materialov.

  • Proti plesni: Premaz pomaga nadzirati ali odstraniti pršice, zmanjšuje tveganje za alergije in težave z dihanjem.

  • Proti pršicam: Obdelava tkanin z posebnim premazom bistveno zmanjša tveganje za okužbo in razmnoževanje virusov, kar ga učinkovito varuje pred virusnimi okužbami.

  • Proti virusno: Poseben premaz se bori proti rasti bakterij ter zagotavlja dobro počutje, udobje in varnost.


Zavese in tkanine s premazom so posebej primerne za uporabo v bolnicah, zdravstvenih domovih ter domovih za ostarele, kjer je še tako pomembno preprečevanje širjenja okužb.

V skladu s trajnostjo vizijo podjetja je premaz prijazen do okolja in upošteva predpise OEKO-TEX, kar odraža našo zavezo trajnostni prihodnosti

Se želite o svojem projektu posvetovati brezplačno in prejeti ponudbo brez obveznosti? Naša strokovna ekipa vam bo z veseljem svetovala in pripravila posebno ugodno informativno ponudbo.

6 views0 comments
bottom of page